YOU ALWAYS HURT THE ONE YOU LOVE // 2021
WOEST OOST maakt jaarlijks diverse voorstellingen. Op deze pagina kun je ze allemaal bekijken in foto en/of video. Bovenaan vind je de voorstelling die we het meest recent hebben gespeeld. En helemaal onderaan de oudste! Per voorstelling vermelden we ook de credits. Veel kijkplezier.
Benieuwd welke voorstellingen binnenkort te zien zijn? Ga naar de AGENDA.
ONZE PRODUCTIES
IN FOTO EN VIDEO
LIVE, LAUGH. LAAT ME MET RUST. - OEVERLOOS // 2024
'Wij zijn een citaat, van wat nog niet gezegd is'
(André Malraux)
Ons leven is een onleesbaar citaat. De woorden waarmee wij samenvallen, zijn zoek. Maar we doen alles om ze terug te vinden.
Live, laugh, laat me met rust is een fysieke locatievoorstelling over de terugkeer naar originaliteit. Is het vinden van de oorsprong de troostprijs of het hoogst haalbare?
Theatermaker Sem van der Panne gaat samen met jonge spelers van Woest Oost op zoek naar wat ons artistiek beweegt, voortstuwt én begrenst. Met maar één recept: steeds weer worden, wie we altijd waren. De voorstelling is gemaakt voor Theaterfestival Oeverloos en speelde op 21 en 22 september 2024.
Concept, tekst en regie: Sem van der Panne
ANTRACIET -THEATER VOOR KETI KOTI // 2024
Antraciet; een dialoog over Keti Koti
De voorstelling
Antraciet is een interactief theaterstuk dat ons meeneemt in de schaarste aan kennis over deze belangrijke herdenkingsdag: Keti Koti. Tijdens deze voorstelling gaan de jonge spelers op boeiende wijze de confrontatie aan met verschillende perspectieven op Keti Koti, gebaseerd op gender, kleur en leeftijd, terwijl er op het podium Surinaamse Heri Heri gekookt wordt.
De kracht van Antraciet ligt in de open en eerlijke dialogen tussen de spelers. Ze tonen kwetsbaarheid en durven hun persoonlijke ervaring en meningen over Keti Koti te delen. De voorstelling graaft dieper in de vraag wat Keti Koti voor verschillende mensen betekent en biedt een unieke kans om samen te leren over Keti Koti en de impact van kolonialisme.
Het is een uitnodiging om gezamenlijk, via onze menselijkheid en empathie, begrip te krijgen voor het gedeelde erfgoed en geschiedenis.
Theater voor Keti Koti
De voorstelling Antraciet wordt mogelijk gemaakt door de stichting Theater Voor Keti Koti. Deze stichting wil met voorstellingen en artistieke programma’s bewustwording creëren over ons slavernijverleden en zo de betekenis van de landelijke herdenking verdiepen en de bekendheid vergroten. Door heel Nederland worden op verschillende podia verhalen van theatermakers verteld die reflecteren op die geschiedenis en de weerslag daarvan in onze samenleving van vandaag. Er is ruimte voor nieuwe verhalen en theatraal onderzoek, historisch materiaal en het optekenen van de orale geschiedenis. We willen zoveel mogelijk mensen, door heel het land, bij Theater voor Keti Koti betrekken.
De voorstelling speelde 4x in Wijkcentrum Waterkracht, waar de aansluiting werd gezocht met de overige programmering rondom Keti Koti Zutphen.
Concept, tekst en regie: Pompadó Z.R. Martina // Regie assistent: Ella Albers // Spel: Ahmad Al-Marei, Marion Deneus, Caitlin Maurer, Cynthia Koopmans, Mandy Nijhof, Sherida Tulp-Monsels, Tosca van der Weide, Ivon Wilbrink, Naomi Zegelaar // Productie: Fay van Terheijden // Productie assistent: Rosan Pardijs // Communicatie: Katrijn Lont // Zakelijke Leiding: Eva Agterberg // Mogelijk gemaakt door: Theater voor Keti Koti, Gemeente Zutphen, Wijkcentrum Waterkracht
BEL ME - Woest OOST JONG // 2024
Woest Oost Jong speelde op 7 en 8 juni 2024 3 keer de voorstelling “BEL ME!”
Voor de voorstellingen hebben negen kinderen (tussen de 9 en 12 jaar) samen met regisseur Noa Pylyser een onderzoek gedaan naar de telefoon.
Waar komt de telefoon vandaan? Wat kan je er allemaal mee, en wat doet het met ons? Deze jonge spelers hebben zich over deze vragen gebogen en daar is een voorstelling uitgekomen waarin zij eigen geschreven teksten spelen en zelfbedachte choreografieën dansen.
Concept, tekst en regie: Noa Pylyser // Spel: Irina Ananko, Luuk Bakker, Davide Bouwhuis, Jula Van Driel, Silke Hamming, Joaquin de Haseth, Roan Looijen, Lewis van Terheijden, Aaf van der Vorst // Zakelijke Leiding: Eva Agterberg // Met dank aan: Irene Kriek
WANNEER JOUW GESCHIEDENIS DIE VAN MIJ WORDT // 2024
Als de oorlog is opgeslagen op in een land, in een systeem, op een plek, in je familie, in je lijf.
Wanneer een trauma uit de oorlog wordt overgedragen aan de volgende generatie. En de generatie daarna. En de generatie dáárna. Wat gebeurt er dan?
Wanneer jouw geschiedenis van mij wordt was een voorstelling die ging over de wijze waarop trauma’s uit de oorlog door kunnen werken in het heden. Alsof het herinneringen van een ander zijn die op de één of andere manier bij de volgende generatie terechtkomen. De voorstelling gaat over hoe trauma levens beïnvloed, keuzes in de weg kan staan, maar vooral over dat het heling nodig heeft.
Kunnen we het gewicht van het verleden verdelen als gemeenschap, zodat het lichter wordt?
We vroegen het publiek een foto mee te nemen van hun vader en/of moeder. De foto's vormden samen een bijzonder decor voor de voorstelling.
Theater Na de Dam JONG
Deze voorstelling is gemaakt in het kader van Theater Na De Dam JONG. Acht jonge spelers van Woest Oost hebben zich samen met theatermaker Irene Kriek verdiept in de geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken ouderen en nabestaanden over hun herinneringen aan die tijd en reflecteerden samen op die geschiedenis en de herdenking daarvan. In de gesprekken vertelden de nabestaanden over hun eigen geschiedenis met transgenerationeel trauma. Deze verhalen waren de inspiratie voor deze voorstelling.
Concept, tekst en regie: Irene Kriek / Spel: Steffan Hutorowicz, Benjamin Koelen, Elke Martens, Fieke Post, Jonathan van Rijsoort, Mirna van der Sluis, Lieve Wesselink, Ivon Wilbrink / Productie: Aimee Zadelhof / Communicatie: Katrijn Lont / Zakelijke Leiding: Eva Agterberg / Met speciale dank aan onze vertellers: Frits Gies, Sonja Oesterman, Suzan Lutke, Kathenka Woudenberg en Annemiek van der Velden / Met dank aan: Hella Odee, Pierre Visser, de vrijwilligers van ’t Nut, Jantien Fick, Elsbeth Hoefkens en Jeroen van Terheijden. / Mogelijk gemaakt door: Theater na de Dam JONG, Gemeente Zutphen, Buurthuis ‘t Nut
ALNAAZIHIN // 2023
Een hartverscheurend verhaal over totale ontheemding en jezelf weer terugvinden.
Alnaazihin (De Ontheemden) vertelde het verhaal van Zilan, een Koerdisch-Syrische kunstenares die na de uitbraak van de oorlog in Syrie vlucht met haar geliefde, Najib. Zilan en Najib nemen mee wat voor de ander het meest dierbaar is. Zilan neemt de gedichten van Najib mee en hij pakt één van de schilderijen van Zilan in. Hun reis gaat via Turkije, Libië , Griekenland en uiteindelijk bereiken ze Nederland.
Deze kleurrijke voorstelling liet op indringende en humoristische wijze het niemandsland zien tussen thuis en thuiskomen. Het verhaal van Zilan werd doorsneden met fragmenten van de actualiteit van alledag, het steeds harder wordende grensbeleid en pushbacks. Een hartverscheurend verhaal over totale ontheemding en jezelf weer terugvinden.
Na de voorstelling ging het publiek samen met de spelers aan tafel voor een nagesprek en om te genieten van Syrische hapjes en een drankje.
De voorstelling Alnnaazihin speelde drie keer in Theater Hanzehof in Zutphen, een voorstelling in de Schouburg Lochem en in Kunstlinie in Almere.
Concept, tekst en regie: Irene Kriek / Regie-assistent: Luna Heezen / Choreografie: Sassan Saghar Yaghmai / Spel: Mohamad Alabd, Dora van Driel, Maas Elshof, Lente de Haan, Rosa de Haan, Hidde Hamming, Lot Souverijn, Kiana Tavagaryyazdi, Aimee Zadelhof / Decorbeeld en schilderingen: Nouran Breem / Muziek: Rojin Hasan / Video: Stijn Bolhuis / Techniek: Ian Soldaat
WOEST JONG SPEELDE DE VOORSTELLING "OUD" // 2023
In september begon de eerste editie van Woest Jong. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 november speelden negen kinderen (tussen de 9 en 12 jaar) de voorstelling "OUD!" twee keer voor uitverkochte zalen.
In dit stuk hebben negen kinderen (tussen de 9 en 12 jaar) samen met regisseur Noa Pylyser een
onderzoek gedaan naar de betekenis van ouder worden.
Hoe voelt het om ouder te worden? Wanneer ben je oud? En hoe ziet de wereld eruit als wij ouder zijn? Deze jonge geesten hebben zich over deze vragen gebogen en daar is een toneelstuk uit gekomen.
De jonge spelers hebben hun eerste acteer ervaring met het ppubliek gedeeld. Ze speelden eigen geschreven teksten
en dansten zelfbedachte choreografieën.
"OUD!" was niet alleen een voorstelling; het was een feest! Want, laten we eerlijk zijn, ouder worden doe je het beste met taart en confetti.
KETI KOTI HERDENKING & VIERING // 2023
Op vrijdagavond 30 juni herdacht Zutphen voor het eerst publiekelijk de afschaffing van de slavernij tijdens de openbare Herdenking Keti Koti onder de bezielende leiding van Gerda Lenten Havertong. Op 1 juli vieren we de afschaffing van de slavernij. Dit is de dag waarop Nederland in 1863 de Emancipatiewet heeft aangenomen en daarmee werd de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen afgeschaft. Daarmee was Nederland één van de laatste Europese landen die de slavernij en slavenhandel definitief afschaften. De vrijheid was voor veel voormalige slaven echter relatief, pas 10 jaar later waren zij echt vrij.
Zo'n 300 inwoners van Zutphen stonden op de avond van 30 juni aan de IJsselkade samen stil bij onze gezamenlijke geschiedenis. Ter nagedachtenis aan onze voorouders en ter herdenking van de slavernij door het Nederlands Koninkrijk. Door deze herdenking vragen we aandacht voor deze historische dag, onze gedeelde geschiedenis en de effecten ervan die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn. Na het moment op de IJsselkade volgden zo'n 150 mensen de stille toch naar Dat Bolwerck om daar in de tuin in gezamenlijkheid rituelen toe doen en dialoogvragen te beantwoorden.
Deze eerste editie van de herdenking was een groot succes.
Op 1 juli vierden we in heel Nederland Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. Dit deden we in Zutphen op de Schupstoel (bij de H&M) met FREE HERI HERI FOR ALL. Woest Oost verzorgde dit jaar i.s.m. Kip Republic en Gemeente Zutphen een gratis Heri Heri maaltijd voor de inwoners van Zutphen.
Vandaag de dag beschouwd als een delicatesse, is Heri Heri een maaltijd die bekend staat als een gangbaar gerecht dat door veel van onze tot slaaf gemaakte voorouders op plantages over de hele wereld werd bereid tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. We vieren de afschaffing van de slavernij door het Nederlandse Koninkrijk, Free Heri Heri is gecreëerd om aandacht te vragen voor deze historische dag, onze gedeelde geschiedenis en de effecten ervan die nog steeds voelbaar zijn.
Ook nu nog zijn er nog velen in onze samenleving die bepaalde delen van de Nederlandse koloniale geschiedenis niet kennen, niet op de hoogte zijn van deze herdenkingsdag en verder de effecten die deze geschiedenis heeft op onze huidige samenleving. Met het gratis Heri Heri-boekje dat bij elke maaltijd wordt uitgedeeld, geven we iedereen de kans om meer te weten te komen over de maaltijd, de historische context en de betekenis en het belang van deze herdenking. Je eet, je leert!
300 Zutphenaren aten de maaltijd op het speciaal ingerichte terras!
Concept: Irene Kriek & Eva Agterberg
Productie: Irene Kriek
Zakelijke Leiding: Eva Agterberg
ER HOEFT ER MAAR ÉÉN DE EERSTE TE ZIJN // 2023
Op 4 mei en 5 mei 2023 presenteerde Woest Oost i.s.m Theater Na de Dam Jong de voorsstelling Er hooeft er maar één de eerste te zijn. Een voorstelling over soldariteit in tijden van verdeeldheid.
Op 29 april 1943 breekt er een massaal protest uit in Nederland tegen de gedwongen Arbeitseinsatz tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oproep dat 300.000 Nederlandse oud militairen zich moeten melden om in Duitsland gedwongen aan het werk te gaan is de aanleiding voor de grootste staking uit de Nederlandse geschiedenis. De staking begint bij Stork in Hengelo en verspreidt zich snel over het hele land. Maar liefst 500.00 dappere mensen leggen hun werk neer. De nazi’s reageren meedogenloos op dit massale protest. Tweehonderd Nederlanders sterven voor het vuurpeloton of in strafkampen. Na deze harde wraakmaatregelen groeit het aantal Nederlanders dat zich actief verzet of onderduikers in huis neemt. Deze staking markeert een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog.
De voorstelling begon aan de IJsselkade. Daarna liep het publiek, tijdens de voorstelling, naar de IJsselstroom in De Hoven.
Concept, tekst en regie: Irene Kriek / Choreografie: Sassan Saghar Yaghmai / Spel: Luca van den Assem, Bregje de Goede, Orion Harmsen, Jinte Kampshof, Benjamin Koelen, Elin Rammelt, Mirna van der Sluis / Zakelijke Leiding: Eva Agterberg / Foto's: ©Eva Agterberg
DRIE ZUSTERS // 2022
Naar Tsjechov
Tegen de achtergrond van het Gelderse platteland moeten drie zusters na het overlijden van hun vader de ouderlijke boerderij overeind houden terwijl om hen heen de wereld op drift raakt.
Ieder voor zich proberen ze te ontkomen aan de verstikkende atmosfeer die hen in haar greep houdt.
Ze raken meer en meer verstrikt in knellende familiebanden, maatschappelijke onrust en oude plattelandstradities die plaats moeten maken voor de roep naar het nieuwe.
Een verlammend dilemma dat uiteindelijk een tikkende tijdbom onder hun bestaan blijkt.
Een boerendrama met het snoeimes op tafel.
We speelden in oktober 2022 zeven vrije voorstelliingen en vier volle schoolvoorstelling.
Concept tekst en regie: Irene Kriek en Jeroen Kriek / Spel: Karlijn Boersma, Linde Boissevain, Fenna Dewever, Dorian van Dijk, Dora van Driel, Lean Faria, Rosa de Haan, Hidde Hamming, Luna Heezen, Sam van de Locht, Bas Offerhaus, Rosan Pardijs, Maartje Rijsman, Cato Reisiger, Lot Souverijn, Fay van Terheijden, Lara Vroomen, Elisa Wiechers / Muzikale begeleiding: Paul Mourus / Zakelijke Leiding: Eva Agterberg / Foto's: ©Al Hajem
KETI KOTI // 2022
Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland herdacht. Het bevrijdingsfeest wordt ieder jaar op 1 juli gehouden. Op die dag in 1863 werd namelijk de Emancipatiewet aangenomen en daarmee werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft.
Daarmee was Nederland één van de laatste Europese landen die de slavernij en slavenhandel definitief afschaften. De vrijheid was voor veel voormalige slaven echter relatief.
De naam Ketikoti (ook wel geschreven als Keti-koti of Keti Koti) is afkomstig uit de Surinaamse taal Sranantongo. Letterlijk betekent het ‘Ketenen Gebroken’
Woest Oost heeft de organisatie van Keti Koti op zich genomen sinds 2021. Onze Artistiek leider zit in het landelij kernteam van Theater voor Keti Koti. Omdat Woest Oost vaak in Juni voorstellingen speelt heeft zij zich verdiept in de dialoogtafel. Dit is een andere manier om mensen te verbinden en om in dialoog te gaan dan een voorstelling maar past geheel binnen het actieve inclusieve beleid.
In 2022 organiseerde WOEST OOST Keti Koti voor 20 bijzondere gasten in de tuin van Dat Bolwerck. Het was een geweldige avond waarin geluisterd werd naar het persspectief van de ander en het bewustzijn rondom ons gedeelde verleden werd vergroot.
NASI SUDAH MENJADI BUBUR // 2022
Op woensdag 4 mei en op donderdag 5 mei 2022 presenteerde Woest Oost i.s.m Theater Na de Dam de voorstelling Nasi sudah menjadi bubur. De voorstelling is gemaakt vanuit gesprekken die jonge spelers met Indische ouderen voerden over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de overgang naar de gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd die daarop volgde.
Nasi sudah menjadi bubur begon met een klein Indonesisch maal. De geur bracht ons terug naar onze oudste herinneringen…
Woest Oost speelde de voorstelling meerdere malen in Dat Bolwerck en bij Wijkcentrum Waterkracht. De voorstellingen waren bijzonder momenten, een verstilde ontmoeting tussen jong en oud.
Spelers Nasi sudah menjadi bubur: Papillon Boddeke, Dora van Driel, Rosa de Haan, Sam van de Locht, Simon Nagtegaal, Rosan Pardijs, Cato Reisiger, Yosan Welday
Regie: Irene Kriek
Foto's: ©Eva Agterberg
DE OVERLEVENDE // 2022
De Overlevende is gebaseerd op het levensverhaal van Nouran Breem. Een Koerdisch-Syrische vrouw die vluchtte uit Syrië en nu woont in Zutphen. De media verteld steeds minder over Syrië, maar we weten dat het leed daar nog niet is geleden. Dit verhaal moet verteld worden. Terwijl we bezig waren dit verhaal te verbeelden werden we ingehaald door de actualiteit; Rusland viel Oekraïne binnen.
Onze voorstelling resoneerde mee met alle dagelijkse berichten. Voor de spelers kwam het ook heel dicht bij. We bespraken; als je nu zou moeten vertrekken, wat neem je mee? Waar ga je heen?
Doordat we telkens overspoeld worden door de stromen vluchtelingen kunnen we het soms niet goed bevatten, maar door het verhaal persoonlijk te maken wordt het voelbaar en kruipt het onder je huid. Je kunt dan niet anders dan je ertoe verhouden. Na een van de voorstellingen zei een vrouw uit het publiek; “Dit, en dan keer 2 miljoen…”
We bespraken het ‘2e leven syndroom’. Dit is wanneer het niet gelukt is in je eerste leven, je alles opnieuw probeert, maar je het gevoel hebt dat je nooit goed genoeg bent. Maar bij de gratie van de positiviteit altijd door blijft gaan. Het was enorm waardevol voor de spelers om de veerkracht van Nouran en van hun Iraanse medespeelster te zien. Het maakproces was intens en bijzonder. Het was een helend proces voor Nouran en de spelers zijn zich bewust dat ze daar deel van zijn.
Het is belangrijk dat jonge mensen zich tot deze thema’s leren verhouden, daarom hebben we deze voorstelling gemaakt met jongeren. Zeker in een redelijk ‘witte’ stad als Zutphen, waar ook een heel groot AZC staat, is het noodzakelijk de verbinding te maken tussen de Nederlandse jongeren en de generatie met een migratie achtergrond. Er is niet altijd nieuwsgierigheid naar het onbekende, maar door met elkaar aan het werk te gaan, levens en verhalen met elkaar te delen, ontdek je dat je meer gemeen hebt dan dat je van elkaar verschilt.
De Overlevende vertelde een universeel verhaal; hoe kun je loskomen van je verleden en opvoeding en de vrijheid vinden om te zijn wie je zelf bent? De jongeren die meespeelden herkende dit thema vanuit hun eigen leven direct. Hiermee werd een culturele maar ook generationele verbinding gemaakt tussen de spelers.
Concept, tekst en regie: Irene Kriek / Choreografie: Sassan Saghar Yaghmai / Spelers: Amber Boven, Luna Heezen, Hadewin de Herder, Saar Lenstra, Lucretia Pfaff, Maartje Rijsman, Kiana Tavangaryyazdi, Imme van der Werf / Decorbeeld en schilderingen: Nouran Breem / Muziek: Rojin Hasan / Zakelijke Leiding: Eva Agterberg
Foto's: ©Al Hajem
YOU ALWAYS HURT THE ONE YOU LOVE // 2021
In juni 2021 speelden we de langverwachtte energieke, fysieke en muzikale voorstelling "You always hurt the one you love". In de Theetuin in Vierakker konden we op 1,5 meter afstand een beperkt publiek ontvangen. We speelden 6 uitverkochte vrije voorstellingen en ook ontvingen we een aantal schoolklassen.
Over You always hurt the one you love
Jonge acteurs kruipen in de rol van worstelende ouders. Ze laten op humoristisch en schrijnende wijze verschillende momenten uit de relatie zien, de liefde maar ook de worsteling, ruzies, de crisis en het einde van de relatie. De voorstelling is gebaseerd op de theaterklassieker Scenes uit een Huwelijk van Ingmar Bergman. In You alsways hurt the one you love spelen we de voorstelling in omgekeerde volgorde. We beginnen bij de crisis en eindigen bij het begin van de liefde.
Terwijl de jonge acteurs de liefdesgeschiedenis van de ouders onderzoeken, gaan ze ook met elkaar en het publiek in gesprek. Acteurs vertellen persoonlijke anekdotes en stellen het publiek op kantelpunten de vraag: ‘wat is beter, stoppen of doorgaan?’
You always hurt the one you love is niet alleen een voorstelling over scheiden, maar vooral over de liefde zelf. Hoe spannend en aantrekkelijk het is om eraan te beginnen.
Foto’s: ©Agnes Boojink
ONBEKEND EN (ON)BEMIND // 2021
Vanuit het landelijke Theater Na de Dam maakte Woest Oost dit jaar, in samenwerking met de Muzehof, een drieluik gebaseerd op de geschiedenis van de Sinti en Roma gemeenschap in Zutphen. Het publiek kreeg eerst een beeldende muzikale video opgestuurd om thuis te bekijken. Daarna speelden twee spelers een scene aan de voordeur en de voorstelling werd afgesloten met een gespreks-geschenk bij het publiek thuis aan de deur om samen verder in gesprek te gaan over de thematiek van de voorstelling.
Op 16 mei 1944 vond in Zutphen een razzia plaats die alle Sinti en Roma oppakte om deze vervolgens naar kamp
Westerbork te deporteren. Het was niet de Duitse- maar de Nederlandse politie die deze mensen arresteerden.
Zoni Weisz overleefde op bijzondere wijze deze Razzia. Jongeren uit Zutphen reflecteren op zijn verhaal en ervaringen.
Onder leiding van theatermakers Irene Kriek en Jantien Fick maken deze jongeren de voorstelling: ‘Onbekend en (on)bemind’
Hoe komt het dat wij zo weinig van deze geschiedenis weten?
Wat betekent het om ‘anders’ te zijn en waarom zijn mensen zo bang voor mensen die anders leven dan zijzelf?
Negen jongeren uit Zutphen gingen op zoek naar antwoorden, de geschiedenis van hun stad en naar hoe wij willen omgaan met het onbekende.
Wat kunnen wij leren van deze verhalen opdat dit nooit meer zal gebeuren?
HET KWAM VIA DE ACHTERTUIN // 2020
Het kwam via de achtertuin is een luistervoorstelling over de bevrijding van Zutphen die meer dan een week in beslag nam. Een einde, op zoek naar een nieuw begin in één van de meest gehavende steden na de oorlog. Deze oorlogsjaren staan gegrift in de herinnering van onze vertellers en er gaat geen dag voorbij dat ze er niet aan denken. Wat betekent vrijheid? Hoe kan je je vrij voelen in een situatie die niet vrij is?
Theatermakers Jantien Fick en Irene Kriek duiken in de geschiedenis van Zutphen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de luistervoorstelling Het kwam via de achtertuin.
De voorstelling beluister je hieronder.